tirsdag den 2. september 2014

Elektromagnetisme 1

Her er der 4 forsøg om elektromagnetisme.

Forsøg 1


Formålet:
Vis magnetfeltet omkring en stangmagnet.

Materialer:
-Stangmagnet
-Jernfilspåner
-Pap

Forsøgsdesign:





















Vi lagde et stykke pap ovenpå en stangmagnet, og dryssede jernfilspåner ud over, og det dannede dette mønster som vises på højre billede.

Resultat:
Forsøget viser tydeligt hvor magnetens magnetfelt er. Jernfilspånerne har fordelt sig i en slags oval cirkel omkring magneten. Ved polerne er magnetfeltet stærkest, og man kan også se på billedet at af de spåner der sidder direkte på magneten er der flest på polerne.

Konklusion:
Ud fra dette forsøg kan vi se hvordan en stangmagnets magnetfelt ser ud, og ud fra vores egen viden ved vi at jordens magnetfelt ser ligesådan ud.




Forsøg 2


Formålet:
Vis magnetfelt omkring en strømførende ledning.


Materialer:
- Strømforsyning
- Ledninger
- 4 kompasser


Forsøgsdesign:





















Vi forbandt vores strømforsyning til en ledning, og satte de 4 kompasser rundt om ledningen.

Resultat:
Før vi tændte for strømmen, pegede alle de små kompasser mod nord (billede til venstre). Da vi så tændte for strømmen dannede kompasnålene en cirkel/firkant rundt om ledningen (billed til højre).

Konklusion:
Den cirkel kompasnålene dannede, da strømmen blev tændt, var ledningens magnetfelt.




Forsøg 3


Formålet:
Påvis poler ved elektromagnet.

Materialer:
- Strømforsyning
- 2 kompasser
- Ledninger
- Elektromagnet


Forsøgsdesign:
















Som du kan se på billedet løber strømmen fra plus til minus. Vi brugte gribereglen, som er at man holder om elektromagneten med højre hånd og med fingerspidserne i strømmens retning (som pilen viser på billedet). Når man holder hånden sådan vil ens tommelfinger (i dette eksempel) pege til højre, og det betyder at elektromagnetens nordpol er til højre.

Resultat:
Ved hjælp af gribereglen kunne vi se at nordpolen er til højre og sydpolen er til venstre i vores forsøg. For at understøtte denne metode har vi sat to kompasser på elektromagneten, som også viser at nordpolen er til højre.

Konklusion:
Man kan påvise en elektromagnets nordpol og sydpol ved hjælp af gribereglen.




Forsøg 4


Formålet:
Lav en elektromagnet.

Matrialer:
- Strømforsyning
- Søm
- Ledninger
- 3 papirclips
- 2 krokodillenæb

Forsøgsdesign:




















Disse billeder viser hvordan vi lavede en elektromagnet. Vi viklede ledningen rundt om sømmet mange gange (jo flere gange vi viklede ledningen om sømmet/jo flere vindinger der er, des kraftigere bliver elektromagneten). Ledningen satte vi fast til strømforsyningen med to krokodillenæb.

Resultat:
Før vi tændte for strømmen var sømmet ikke magnetisk, men da vi tændte blev sømmet magnetisk pga. strømmen, og blev derfor en elektromagnet. På billedet til højre kan man se at den blev så magnetisk at den tiltrækkede de tre papirclips.

Konklusion:
Vi ved nu at en elektromagnet er en jernkerne med en spole rundt om, og at den kun er magnetisk når den er tilsluttet strøm.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar