Forsøg 8
Formålet:
Er en elektromagnet stærkest, når den har to af de samme poler eller to forskellige poler?
- Strømforsyning
- Ledninger
- Hestesko-jernkerne
- 2 spoler med 400 vindinger
- Små søm
Forsøgsdesign:
Vi tog en strømkilde og koblede ledningerne til de to spoler. Vi brugte gribereglen til at finde ud af hvilke poler de to spoler havde (hvis du vil lære mere om gribereglen, så kig i blogindlægget Elektromagnetisme 1, Forsøg 3), så vi vidste hvilke poler hesteskojernkernen ville få, så snart vi satte spolerne på jernkernen. Derefter tændte vi for strømmen.
På billedet til venstre har vi sat spolerne på den samme vej, så der dannes to nordpoler.
På billedet til højre har vi så sat spolerne hver sin vej, så der dannes en nord- og en sydpol.
Elektromagnet med to nordpoler:
Elektromagnet med to forskellige poler:
Resultat:
Som man kan se i videoerne, var det elektromagneten med to forskellige poler der var kraftigst og kunne samle flest søm op.
Konklusion:
I videoen med elektromagneten med to ens poler, sidder sømmene bare på hver deres pol og hænger ikke sammen - man kan sige at de ikke samarbejder.Imens i den anden video (med to forskellige poler), hænger sømmene sammen i en stor klump. Det er som om at de to poler hjælper hinanden med at løfte sømmene.
Det tror vi kan have noget at gøre med at to nordpoler frastøder hinanden og ikke vil hænge sammen, og derfor vil sømmene også være adskilt fra hinanden. Derimod tiltrækker to forskellige poler hinanden, og sømmene som de tiltrækker vil derfor også hænge sammen.