Forsøg 3
Formålet:
Vi vil gerne undersøge hvordan to magneter frastøder og/eller tiltrækker hinanden.
Materialer:
- 2 stangmagneter
Forsøgsdesign:
I videoen illustrerer vi med to magneter hvilke poler der tiltrækker og frastøder hinanden.
Resultat:
Ud fra dette forsøg kan vi se at sydpolen og nordpolen tiltrækkes af hinanden, mens nordpol og nordpol, og sydpol og sydpol frastøder hinanden.
Konklusion:
Man kan altså sige at to forskellige poler tiltrækker hinanden og to ens gør ikke.
Forsøg 4
Formålet:
Vi undersøger om 6 ukendte stænger er magnetiske og hvilke poler de så har.
Materialer:
- Ukendte stænger
- Stangmagnet
- Drejeleje
Forsøgsdesign:
Billederne her illustrerer hvordan vi lagde stængerne en efter en, op på drejelejet og afprøvede om stængerne blev frastødt eller tiltrukket af stangmagneter.
Resultat:
Konklusion:
Vi fandt ud af at magnetisk material ikke nødvendigvis behøver at have én nordpol og én sydpol i hver ende. Det kan godt have to nordpoler eller kun være magnetisk ladet i midten.
Forsøg 5
Formålet:
Vi skulle magnetisere en savklinge.
Materialer:
- En savklinge
- En stangmagnet
- Papirclips
Forsøgsdesign:
I denne video kan man se hvordan vi magnetisere en savklinge. Det gør vi ved at køre magneten hen over savklingen i den samme retning et par gange.
Resultat:
Man kan se at vi får magnetiseret savklingen, fordi at clipsene, som savklingen i starten ikke kunne tiltrække, nu bliver tiltrukket så meget at man kan løfte dem op. Man kan også afmagnetiserer den ved at banke den hårdt mod et bord fx, eller opvarme den.
Konklusion:
Vi kan konkluderer at det er muligt at magnetisere en savklinge. Ved at stryge en magnet hen over savklingen, får vi vendt alle de små magneter der er inde i saven den samme vej. Det danner så en sydpol i den ene ende og en nordpol i den anden, og gør den dermed magnetisk.